piatok 27. novembra 2009

Prečo listy žltnú a padajú na zem?

Jeseň pani bohatá, farbí listy do zlata... zvykne na jeseň často recitovať moja babka. Anglický folklór má na účel prefarbovania listov a vytváranie ľadových kvetín na oknách postavičku Jacka Frosta.

Prečo sa na jeseň sfarbia listy do červena, do žlta a postupne popadajú na zem a zoschnú?




Pre väčšinu listnatých stromov je v zime nemožné získavať z pôdy dostatok vody na to, aby ňou zásobili listy, z ktorých by sa v suchom zimnom vzduchu rýchlo odparovala. Preto sa ich na jeseň zbavujú. Majú na to takýto mechanizmus: s príchodom jesene sa skracuje dráha Slnka po oblohe. Preto je cez deň menej svetla. Menej svetla znamená spomalenie procesov, ktoré normálne v listoch prebiehajú, a to stromom signalizuje, aby z listov "stiahli" cukor a proteíny, ktoré sú v nich uložené. Vtedy listy prestanú produkovať chlorofyl (to je tá zelená vec, vďaka ktorej vedia fotosyntézovať).

Keď sa z listov vytratí chlorofyl, stratia zelenú farbu a na povrch vypláva ich základná farba - žltá a červená, farba pigmentov založených na karotenoidoch. Tieto pigmenty sú v liste vždy, akurát v slnečných dňoch tieto farbivá prekryl zelený chlorofyl, takže ich nebolo vidieť.

Nakoniec nastúpi enzým, ktorý spôsobuje v liste odumretie tenkej vrstvičky buniek pri základni listu. Takáto tenká vrstvička mŕtvych buniek oddelí každý list od zvyšku stromu. Tá tenká odumretá vrstvička buniek je, samozrejme, veľmi krehká. Trocha vetru alebo dážď už potom list odlomí a pošle k zemi.

Na záver musím dodať, že toto nemám z vlastnej hlavy, ale z jednej z mojich najobľúbenejších knižiek. Asi za 5 korún som ju zhruba pred 10 rokmi kúpil v Levných knihách v českom preklade s názvom Když padají trakaře. Autor sa volá Jerry Dennis.

streda 25. novembra 2009

Small Worlds

Ak ste aj vy chorí alebo unavení a chcete sa na chvíľu ponoriť do krásnych abstraktných svetov, zahrajte si "hru" Small Worlds. Vizuálne sa podobá na Pasáž, ktorú som tu raz spomenul. Aj na malé svety ma, samozrejme, upozornil slávny spolužiak Rišo a spolu s ním konštatujem, že hoci nemá Small Worlds až takú silnú myšlienku ako Pasáž, je tak krásne spracovaná, že patrí medzi hry, pri ktorých nemáte chuť prísť do cieľa, pretože ešte nechcete skončiť...

piatok 13. novembra 2009

Konečne lietame!

S láskavou podporou mojej dobrej manželky som si konečne (po dvoch rokoch snívania o lietaní) kúpil RC lietadlo. RC znamená radio-controlled, čiže na diaľkové ovládanie. Zážitok je to prekrásny. Včerajší západ slnka vyčaril takúto nádhernú atmosféru:


Dvojmetrový vetroň odlieta na západ:


Prázdne pole na konci Petržalky má dosť vysokú burinu na to, aby model prežil prípadnú haváriu. Niekoľkokrát som za tú burinu už v duchu ďakoval:-) Včera tu okrem môjho vetroňa pristálo a vzlietlo aj niekoľko bažantov!


V plnej kráse nad oblaky:


Poznámka: tieto fotky nafotil môj priateľ Rišo Š. z matfyzu a po kliknutí sa otvoria vo väčšom rozlíšení. Miriam sa podarilo natočiť pár pekných videí, keď budem mať viac času, dám sem z nich nejaký zostrih.

streda 11. novembra 2009

Dve zememeračské úlohy

Samozrejme, nerátame len také abstraktné úlohy. Dnes sme napríklad počítali dva zememeračské príklady. Obidva patria medzi klasiku, ale pre väčšinu to bol aj tak prvovýstup, takže sme sa z nich tešili:

1. Ako ďaleko dovidieť za pekného počasia z Ďumbiera? Ďumbier, 2043 m. n. m., polomer Zeme 6378,1 km.

2. Aký veľký živý tvor by sa prekĺzol popod obruč, ktorá by bola navlečená okolo rovníka Zeme, ale mala by o jeden meter väčšiu dĺžku ako rovník?



Prvú úlohu sa niektorí pochybovači snažili zlikvidovať poznámkou o tom, že až tak ďaleko z Ďumbiera nedovidno, lebo sú tam Tatry...

Kosoštvorec, kružnica a trojuholník

Dnes sa prváci potrápili s týmto pekným príkladom:

Do kosoštvorca OPQR je vpísaná kružnica. Bod dotyku kružnice a strany kosoštvorca (T1) rozdeľuje stranu na dva úseky dlhé 4 cm a 6 cm. Vypočítajte obsah kruhu ohraničeného kružnicou.

Na príklade je pekné, že si treba spomenúť na viacero vecí - vlastnosti kružníc, kosoštvorca aj pravouhlých trojuholníkov. Píšem sem riešenie, aby si ho mohli dobre premyslieť aj tí, ktorí to cez hodinu nestihli.

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že stred vpísanej kružnice leží na priesečníku úhlopriečok kosoštvorca (premyslite si, prečo je to tak). Ďalej si treba spomenúť na to, že dotyčnica je kolmá na polomer kružnice. To znamená, že polomer ST1 je kolmý na stranu OP.

Posledná dôležitá vec - S je priesečníkom uhlopriečok, a tie sú v kosoštvorci na seba kolmé (dôkaz pomocou zhodnosti trojuholníkov). Trojuholník OPS je teda pravouhlý s pravým uhlom pri vrchole S. ST1 je výška tohto trojuholníka a zároveň polomer kružnice. Pomocou Euklidovej vety o výške sa už dopočítame k výsledku. Euklidova veta výške hovorí, že štvorec nad výškou na preponu prevouhlého trojuholníka má rovnaký obsah ako obdĺžnik, ktorý vznikne z dvoch úsekov, na ktoré preponu táto výška rozdeľuje. Preto S = pi . 24.

streda 4. novembra 2009

Toto radšej nejedzte

Pozeral som niečo o lepení polystyrénu a našiel som odkaz na jedno lepidlo. Malý preklep v popise mi spríjemnil (bez škodoradosti) deň:

"Rychlé polyuretanové lepidlo pro lepení EPP, pěnového polystyrenu a všeobecné požití."