pondelok 31. decembra 2012

Atómový kryt

Keďže sa mierne obávame, čo spraví dnešný ohňostroj s Agátkinym zaspávaním (chodieva teraz spávať až okolo jedenástej večer), tak sme radšej spravili miernu odhlučňovaciu úpravu na okne v spálni. Zmysleli sme si to na poslednú chvíľu, ale vďaka kvalitnej domácej výbave a invenčnému Lukášovmu mysleniu sa nám podarilo vytvoriť takýto úžasný kryt na okno:


Hádanka na dnes

Teraz je jeden zo vzácnych okamihov, kedy si riešenie nasledujúcej hádanky môžete sami úplne legálne overiť.

Zhrniem otázku - čo sa stane, ak raketu z ohňostroja ukotvíte pár-metrovým špagátom k zemi. Akú dráhu popíše predtým, než vybuchne? Skúste si spraviť mentálny experiment a ak máte pre podobné veci podobný zápal a lásku ako ja, tak si výsledok následne prakticky overte :-)

pondelok 10. decembra 2012

Hračka pre Agátku

Pred pár dňami som našej malej vyrobil jednoduchú hračku - zlepením dvoch drevených krúžkov. Hračka je inšpirovaná Montessori pedagogikou a 4-5 mesačný drobec si na nej nacvičuje podávanie predmetu z jednej ruky do druhej.


Aké prekvapenie som zažil, keď som na druhý deň úplnou náhodou narazil na youtube na video ku knižke How round is your circle. V knihe sa spomínajú aj práve takéto "slotted discs". Keď Agátke padli na zem, všimli sme si, že kotúľanie týchto krúžkov je dosť nezvyčajné a pekné (video). No a ako sa dá dozvedieť z How round is your circle - pri správnom umiestnení dvoch krúžkov má kotúľajúci sa objekt pozoruhodnú vlastnosť - ťažisko objektu sa pohybuje v konštantnej výške nad zemou.

Malý rozdiel v podmienkach

Nedávno som zvyšky polyuretánového lepidla prelial do dvoch malých, až na rozmer identických nádobiek. Po pár dňoch ma prekvapil pohľad na ne:

Zaujímavé, aké rozdielne efekty, nie? Rovnaké nádoby, rovnaké lepidlo, len jeden vrchnáčik asi tesnil horšie ako druhý.