utorok 22. marca 2016

Opakovaný vtip, ktorý neprestáva byť vtipný

Keď pred dvomi rokmi hrávali v rádiách pesničku What does the Fox say od nórskeho komediálneho dua Ylvis, chvíľu mi trvalo uvedomiť si, že ide o vtip. Pesnička má totiž fantastické mimikry. Je to technicky dokonale spracovaný pop najhrubšieho zrna, preto som sa ju sprvoti snažil ignorovať ako väčšinu takýchto hnusných plazivých popových útokov na najprimitívnejšieho kmeňového človeka vo mne. Nakoniec ma ale Peter Hadvab presvedčil, aby som su ju predsalen vypočul, pozrel klip a počúval, o čom sa v nej spieva.

Geniálne, že niekto si dá tú námahu takto perfektne technicky preniknúť do nejakého žánru, len aby si z neho mohol spraviť takúto nemilosrdnú srandu.

Pred pár dňami večer deti zaspali skôr a Miriam nejak záhadne napadlo, aby sme sa pozreli, či Ylvis nemajú aj niečo iné ako pesničku o líške. Otvoril sa pred nami nový vesmír. Títo páni si vedia robiť srandu z acapelly, zo Simona a Garfunkla, z lovesongov, z potravinovej alergie... neskutočné. Zapnite si dobrý zvuk a nechajte sa odpáliť:









5 komentárov:

Lukáš Poláček povedal(a)...

Veľmi dobré, vďaka za tip!

Inak aj na Slovensku sa podarili niektoré sofistikované paródie. Horkýže Slíže-RNB Soul (https://www.youtube.com/watch?v=I9SFvEs0ghI) je v podstate moja najobľúbenejšia R'n'B skladba. Ešte aj ich Silný refrén je fajn.

Potom ešte Chiki Liki Tu-a - Poďme všetci (https://open.spotify.com/track/0FjCBHp0SmMLh2WPFQu5G0) je vtipný metal. Tiež sa podarila ich Laska moja de si, ktorá paroduje sladké country odrhovačky.

rasťo povedal(a)...

Joooj, Laska moja... tak to je ale iny hit. Chiki Liki to robia tak vcelku minimalisticky. Tito Nori su zas uplne velkovypravni. Ale teda Chiki Liki Tu-a nam raz prisli zahrat na skolu, to bol zatial jeden z top najsurrealnejsich zazitkov veru. (Vdaka Dano Brossmann, Peto Hadvab a Mato Kerekrety...)

rasťo povedal(a)...

Lukas, prave som v tvojom blogu
http://lukasov.blogspot.sk/2016/03/how-i-got-much-better.html

narazil na Misheard Lyrics Carla Orffa a supujem sa tu na tom... pekneee :)

sferencik povedal(a)...

Vtipne :-)

Dostal som sa zatial len po tu acapellu; zda sa, ze to je cielena parodia (a)kapely Pentatonix: https://www.youtube.com/watch?v=qJ_MGWio-vc

fedoo povedal(a)...

Toto je už klasika - Everyday Normal Guy: https://youtu.be/5PsnxDQvQpw